Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

субота, 12. фебруар 2022.

Sveti Valentin ( Saint Valentine )

 


Istorija Dana zaljubljenih — i priča o njegovom svecu zaštitniku — obavijena je velom misterije. Znamo da se februar dugo slavio kao mesec romantike i da Dan svetog Valentina, kakav danas poznajemo, sadrži tragove i hrišćanske i starorimske tradicije. Ali ko je bio Sveti Valentin i kako je postao povezan sa ovim drevnim obredom?

Katolička crkva priznaje najmanje tri različita svetaca po imenu Valentin ili Valentinus, od kojih su svi stradali. Jedna legenda tvrdi da je Valentin bio sveštenik koji je služio tokom trećeg veka u Rimu. Kada je car Klaudije II odlučio da su samci bolji vojnici od onih sa ženama i porodicama, zabranio je brak za mladiće. Valentin je, shvativši nepravednost dekreta, prkosio Klaudiju i nastavio da sklapa brakove za mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su otkriveni Valentinovi postupci, Klaudije je naredio da se on ubije. Drugi pak insistiraju da je pravi imenjak praznika bio sveti Valentin Ternijski, episkop. I njemu je Klaudije II odsekao glavu izvan Rima.

Druge priče sugerišu da je Valentin možda ubijen jer je pokušao da pomogne hrišćanima da pobegnu iz surovih rimskih zatvora, gde su ih često tukli i mučili. Prema jednoj legendi, zatočeni Valentin je sam sebi poslao prvi „valentinovski“ pozdrav nakon što se zaljubio u mladu devojku — verovatno ćerku njegovog tamničara — koja ga je posetila tokom zatočeništva. Pre smrti, navodno joj je napisao pismo sa potpisom „Od tvog Valentina“, izraz koji je i danas u upotrebi. Iako je istina iza legendi o Valentinu mutna, sve priče naglašavaju njegovu privlačnost kao simpatičnu, herojsku i – što je najvažnije – romantičnu figuru. Do srednjeg veka , možda zahvaljujući ovoj reputaciji, Valentin će postati jedan od najpopularnijih svetaca u Engleskoj i Francuskoj.

Sada u Dablinu crkva tvrdi da izlaže srce sv. Valentina; u rimskoj bazilici prikazana je njegova navodna lobanja; u samostanu u Glasgowu njegov kostur lež u zlatnoj kutiji; u praškoj bazilici njegova je kost ramena atrakcija; a u madridskoj crkvi njegovi su posmrtni ostaci umotani u staklo.

Zatim je tu Terni , navodno Valentinovo rodno mesto. Tu njegove relikvije privlače vernike u Basilicu di San Valentino , čija je najranija verzija navodno podignuta nad njegovom grobom. Sve u svemu, desetak katoličkih crkava u Evropi uveliko trguje svojim vlasništvom nad ostacima ovog slavnog sveca.

Нема коментара:

Постави коментар