Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

петак, 21. јануар 2022.

Duh Farfara pustinje ( Ghost of Akhenaten )

 



Bela pustinja , koja se još naziva i Pustinja Farafra, nacionalni je park u Egiptu poznat po snežno belim do krem ​​boje stenama. Ima masivne formacije od krede koje su povremene peščane oluje oblikovale u čvrste stubove, naizgled van ravnoteže.

Čini se da je pustinja i dom duha Ehnatona, kojeg su primetili i turisti i nomadski beduini, a potonji naseljavaju depresiju Farafra u kojoj se nalazi Bela pustinja. Legenda kaže da su nakon njegove smrti egipatski sveštenici prokleli faraonov duh da večno luta pustinjama kao kaznu za njegov pokušaj da ukine egipatski politeizam i pretvori carstvo u monoteističku religiju sa središtem Atona.

Da li je kletva istinita ili ne, niko ne može reći, ali znamo da je Ehnaton zapravo napustio egipatski politeizam. Ovaj odlazak je bio toliko radikalan da se na kraju nije mogao prihvatiti, a nakon njegove smrti, svi Ehnatonovi spomenici su demontirani i skriveni, njegove statue uništene, a njegovo ime je zabranjeno da bude upisano na kraljevske liste. Nakon desetak godina tradicionalni religiozni običaji su se vratili i formirana je nova monaška dinastija koja je diskreditovala Ehnatona i nazivala ga „neprijateljem“ ili „zločincem“ u svojim zapisima.

Ehenaton je bio gotovo izgubljen za istoriju sve do otkrića Amarne u kasnom 19. veku , ili Ehetatona, novog glavnog grada koji je sagradio za poštovanje Atona. Nadalje, 1907. godine Edward R. Ayrton je iz grobnice KV55 u Dolini kraljeva iskopao mumiju koja bi mogla biti Ehnatonova . Genetskim testiranjem utvrđeno je da je muškarac pokopan u KV55 Tutankamonov otac, ali je od tada dovedena u pitanje njegova identifikacija kao Ehnaton.

Ehnatonovo ponovno otkriće i rana iskopavanja Flindersa Petrieja u Amarni izazvali su veliko zanimanje javnosti za faraona i njegovu kraljicu Nefertiti . Opisivan je kao "zagonetan", "misteriozan", "revolucionarac", "najveći idealist sveta" i "prvi pojedinac u istorijii", ali i kao "heretik", "fanatik", "možda lud ", i "lud". Zanimanje proizlazi iz njegove povezanosti s Tutankamonom, jedinstvenog stila i visokog kvaliteta likovne umetnosti kojoj je pokrovitelj bio , te stalnog interesa za religiju koju je pokušao uspostaviti.

Нема коментара:

Постави коментар