Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

недеља, 23. јануар 2022.

Projekat MKULTRA ( Project MK - ULTRA )

 




Projekat MKUltra (ili MK-Ultra ) je bio kodni naziv programa ilegalnog eksperimentisanja na ljudima koji je osmislila i preduzela Centralna obaveštajna agencija SAD (CIA). Eksperimenti su imali za cilj da razviju procedure i identifikuju droge kao što je LSD koji bi se mogli koristiti u ispitivanjima da oslabe pojedince i iznude priznanje putem ispiranja mozga i psihološke torture . MKUltra je koristila brojne metode da manipuliše mentalnim stanjima i moždanim funkcijama svojih subjekata, kao što je tajno davanje visokih doza psihoaktivnih droga (posebno LSD-a) i drugih hemikalija, elektrošokovi , hipnoza , senzorna deprivacija , izolacija i verbalno i seksualno zlostavljanje , pored drugih oblika torture .

MKUltri su prethodila dva eksperimenta u vezi s lijekovima, Project Bluebird i Project Artičoka .  Započeo je 1953. godine, smanjen je u obimu 1964. i 1967. i prekinut je 1973. Organizovan je kroz CIA-in ured za naučnu obavještajnu službu i koordiniran sa laboratorijama za biološko ratovanje vojske Sjedinjenih Država .  Program se bavio ilegalnim aktivnostima,  uključujući korištenje američkih i kanadskih državljana kao nesvesnih ispitanika. Opseg MKUltre bio je širok, sa aktivnostima koje su se sprovodile pod krinkom istraživanja na više od 80 institucija, uključujući fakultete i univerzitete, bolnice, zatvore i farmaceutske kompanije.  CIA je radila koristeći lažne organizacije , iako su neki najviši zvaničnici u ovim institucijama bili svjesni umešanosti CIA-e.

MKUltra je prvi put privukla pažnju javnosti 1975. godine od strane Crkvenog komiteta Kongresa Sjedinjenih Država i Komisije predsednika Sjedinjenih Država Geralda Forda o aktivnostima CIA- e u Sjedinjenim Državama (takođe poznata kao Rockefellerova komisija). Istražni napori bili su ometeni naredbom direktora CIA-e Richarda Helmsa da se svi dosijei MKUltra unište 1973.; Istrage Crkvenog komiteta i Rokfelerove komisije oslanjale su se na svedočenje direktnih učesnika pod zakletvom i na mali broj dokumenata koji su preživeli Helmsovu naredbu.  Godine 1977, Zakon o slobodi informacija inicirao je zahtev koji je otkrio skup od 20.000 dokumenata koji se odnose na MKUltra, što je dovelo do saslušanja u Senatu.  Sa nekih od sačuvanih informacija o MKUltri skinute su tajne u julu 2001. U decembru 2018, deklasifikovani dokumenti su otkrili da je CIA naterala šest pasa da trče, okreću se i zaustavljaju putem daljinskog upravljača i moždanih implantata kao deo MKUltre.

Iako CIA navodi da su eksperimenti po uzoru na MKULTRA napušteni, veteran CIA-e Victor Marchetti je izjavio u raznim intervjuima da ta organizacija rutinski provodi dezinformaciju za javnost te da se istraživanje kontrole uma nastavlja. U intervjuu 1977., Marchetti je izjavio da je službeni stav CIA-e o napuštanju MKULTRE "lažna priča"

Нема коментара:

Постави коментар