Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

среда, 3. јун 2015.

Planeta Vulkan - ( Vulcan hypothetical planet )




Urbain Le Verrier, francuski matematicar, koji je sa J. C. Adams-om proracunao putanju Neptuna, pre nego sto je ova planeta posmatrana, u svom radu od 2. januara 1860. objavio je da se problem posmatranog poremecaja Merkurove orbite moze resiti uzimanjem u obzir postojanja još jedne planete ili asteroidnog pojasa bliže Suncu. Ova hipotetička planeta nazvana je Vulkan. Jedini mogući način za posmatranje ove hipotetičke planete ili asteroidnog pojasa jeste tokom njihovog prolaska preko sunčevog diska ili tokom potpunog pomračenja Sunca. Profesor Wolf iz Ciriškog centra za proučavanje sunčevih pega, je pronašao određen broj “sumnjivih” tačaka na Suncu, dok je još njih nekoliko otkrilo još nekoliko astronoma. Ukupno je postojalo dvadesetak ovakvih tačaka za koje se pokazalo da odgovaraju putanjama dve intra Merkurovske orbite, jedna sa periodom od 26, a druga od 38 dana.

Le Verrier je 1859. godine primio pismo od astronoma amatera Lescarbaulta, koji je javio da je posmatrao okruglu crnu pegu na Suncu tokom 26. marta 1859., koja je podsećala na planetu koja prolazi ispred Sunca. Posmatrao je ovu pegu tokom sat vremena i petnaest minuta, za koje se pega pomerila za Ľ dijametra Sunca. Na osnovu posmatračkih podataka izračunati su podaci za ovo telo: period revolucije je iznosio 19 dana i 7 sati, najveće rastojanje od Sunca je 0.1427 a.j., a masa je procenjena na 1/17 Merkurovih masa. Ovo je bilo suviše malo za planetu, ali je odgovaralo postojanju asteroidnog pojasa.

Tokom posmatranja potpunog pomracenja Sunca iz 1860. svi su trazili Vulkan, ali ga niko nije nasao. U narednom periodu usledilo je vise potvrda za postojanje prelza ove planete preko suncevog diska, a tokom nekoliko pomracenja “vidjena” je ali na razlicitim mestima.

Posle ovog perioda niko vise nikada nije video planetu Vulkan,a pocetkom 20. veka Albert Ajnstajn je objavio svoju Teoriju relativnosti, sto je potpuno objasnilo ponasanje Merkurove orbite i bez postojanja planete Vulkan.

Ostaje pitanje sta su ovi ljudi u stvari videli. Niko od njih nije imao razloga da laze. Postoji mogucnost da su tacke na suncevom disku u stvari bili asteroidi koji su prolazili blizu Zemlje, sa nje unutrasnje strane, pa su tada vidjeni kako prelzae preko Suncevog diska. Sto se tice objekata vidjenih za vreme pomracenja Sunca, pretpostavlja se da su to bile zvezde koje su u brzini i euforiji poistovecene sa planetom Vulkan.

Nekoliko astronoma je tokom 1970. i 1971. godine tvrdilo da su u blizini Sunca tokom potpunog pomracenja vidjeni mali objekti. Pretpostavlja se da ovo mogu biti ostaci koemta (njihova jezgra). Kasnije su posmatrane komete koje se priblizavaju Suncu dovoljno da se mogu sudarati sa ovim telima i ostajati u toj orbiti. Sve ovo je samo dovelo potvrdjivanja nepostojanja asteroidnog pojasa ili planete unutar Merkurove orbite.

1 коментар: