Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

субота, 12. фебруар 2022.

Dan zaljubljenih ( Valentine's Day )



Dok neki veruju da se Dan zaljubljenih slavi sredinom februara u znak sećanja na godišnjicu Valentinove smrti ili sahrane — koja se verovatno dogodila oko 270. godine nove ere — drugi tvrde da je hrišćanska crkva možda odlučila da praznik Svetog Valentina postavi u središte februara u nastojanju da se „hrišćanizuje“ paganska proslava Luperkalije, koje su se slavile od 13 do 15. februara, Luperkalija je bila praznik plodnosti posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede, kao i rimskim osnivačima Romulu i Remu.

Za početak festivala, članovi Luperci, reda rimskih sveštenika, okupili bi se u svetoj pećini za koju se verovalo da je o novorođenčadi Romulu i Remu, osnivačima Rima, brinula vučica ili lupa. Sveštenici bi žrtvovali kozu, za plodnost, i psa, za očišćenje. Zatim bi skinuli kozju kožu na trake, umočili ih u žrtvenu krv i izašli na ulice, nežno šamarajući i žene i oranice kozjom kožom. Daleko od toga da su se plašile, Rimljanke su pozdravljale dodir kože jer se verovalo da će ih činiti plodnijim u narednoj godini. Kasnije u toku dana, prema legendi, sve mlade žene u gradu bi stavile svoja imena u veliku urnu. Gradske neženje su nasumično birali ime iz urne i čitavusledeću godinu sa mogli biti sa svojom izabranicom.

Luperkalija je preživela početni uspon hrišćanstva , ali je stavljena van zakona — pošto se smatralo „nehrišćanskom“ — krajem 5. veka, kada je papa Gelasije proglasio 14. februar za Dan svetog Valentina. Međutim, tek je mnogo kasnije taj dan postao definitivno povezan sa ljubavlju. Tokom srednjeg veka, u Francuskoj i Engleskoj se verovalo da je 14. februar početak sezone parenja ptica, što je dodalo ideju da sredina Dana zaljubljenih treba da bude dan za romansu. Engleski pesnik Džefri Čoser prvi je zabeležio Dan svetog Valentina kao dan romantične proslave u svojoj pesmi „Parlament Foulesa” iz 1375. godine, napisavši: „Jer je ovo poslato na Dan zaljubljenih / Kada svaka greška dolazi da bira njegovog druga.”

Čestitke za Dan zaljubljenih bile su popularne još u srednjem veku, iako su pisane čestitke počele da se pojavljuju tek posle 1400. Najstarija poznata čestitka koja još uvek postoji bila je pesma koju je 1415. napisao Čarls, vojvoda od Orleana, svojoj ženi dok je bio zatvoren u Londonskoj kuli nakon zarobljavanja u bici kod Aženkura . (Pozdrav je sada deo zbirke rukopisa Britanske biblioteke u Londonu.) Nekoliko godina kasnije, veruje se da je kralj Henri V angažovao pisca po imenu Džon Lidgejt da sastavi belešku za Valentinovo Katarini od Valoa.


Нема коментара:

Постави коментар