Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

четвртак, 24. фебруар 2022.

Lej linije ( Ley lines )


 

Ley linije su prvi put teoretizirane 1921. godine i od tada se vodi debata o tome postoje li ili ne, i ako postoje, kojoj svrsi služe.

1921. godine, arheolog amater Alfred Watkins napravio je otkriće . Primetio je da su se drevna nalazišta, na različitim tačkama širom sveta, složila u neku vrstu poravnanja. Bilo da su lokacije koje je napravio čovek ili prirodna, sve su ušle u obrazac, obično ravnu liniju. On je skovao izraz za ove linije "leys", kasnije "ley lines", i na taj način otvorio svet natprirodnih i duhovnih verovanja.

Za one koji veruju u ley linije, koncept je prilično jednostavan. Ley linije su linije koje se ukrštaju širom sveta, poput širinskih i uzdužnih linija, koje su prošarane spomenicima i prirodnim oblicima reljefa, a sa sobom nose reke natprirodne energije. Duž ovih linija, na mestima gde se ukrštaju, nalaze se džepovi koncentrisane energije koju mogu iskoristiti određeni pojedinci.

Dakle, možete videti zašto postoje neki skeptici.

Watkins je potkrepio postojanje svojih ley linija, ističući da se mnogi spomenici širom sveta naizgled mogu povezati ravnom linijom. Na primer, od južnog vrha Irske, sve do Isreala, postoji ravna linija koja povezuje sedam različitih oblika reljefa koji nose ime "Michael" ili neki njegov oblik.

Što se tiče njihove natprirodne komponente, misterija ley linija se produbljuje kada se otkrije šta one povezuju. Duž ley linija leže Velike piramide u Gizi, Čičen Ici i Stounhendž, sva svetska čuda koja i danas iznenađuju arheologe. Možda bi njihovo prisustvo na ley linijama, u blizini takozvanih energetskih džepova, moglo objasniti njihovo nastajanje, a sve je prkosilo zakonima arhitekture tog vremena.

Iako su linije povremeno geografski tačne, postojanje ovih ley linija je osporavano skoro otkako je Watkins napravio svoje zapažanje. Jedan istraživač, Paul Devereux, tvrdio je da je koncept lažan i da ne postoji način na koji bi mogli postojati, te da je referenca na njih u okultnoj knjizi jedini razlog zašto natprirodno veruju u njih.

Devereux je takođe tvrdio da bi se ley linije mogle slučajno preklapati s poznatim spomenicima. Linije koje je Watkins nacrtao na svojoj karti lako bi se mogle objasniti kao slučajna poravnanja. Jeff Belanger, autor knjige Paranormal Encounters: A Look at the Evidence koja govori o natprirodnom značaju ley linija, slaže se. Istakao je da činjenica da se taj izraz može koristiti za opisivanje linije bilo koje dužine ili lokacije umanjuje njenu valjanost i tvrdi da nije dovoljno konkretan za upotrebu.

Mnogi ljudi su povukli vlastite ley linije kako bi dokazali koliko mogu biti slučajni, povezujući sve, od pizzerija preko bioskopa do crkava na mapama.

Bez obzira na njihovu valjanost, koncept ley linija već godinama osvaja ljubitelje natprirodnog i naučne fantastike. Često se pojavljuju kao objašnjenje za paranormalne događaje, ili kao objašnjenja za fantastične spomenike u naučnofantastičnim filmovima ili romanima.

Нема коментара:

Постави коментар