Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

недеља, 23. јануар 2022.

Duh dvorca Loch Leven ( The Loch Leven Castle -Mary, Queen Of Scots )

 


Dvorac Loch Leven, jedna od lepota i turističkih atrakcija Škotske, nalazi se na ostrvu. Bio je u upotrebi do 17. veka, a danas služi svrsi razrušenog dvorca za ljubitelje istorije. Ali kako je dvorac povezan sa škotskom kraljicom i njenim duhom?

Marija, kraljica Škotske, jedan je od najzloglasnijih monarha svih vremena. Njena životna priča puna je avantura, spletki i ubistava, a završava odrubljivanjem glave. Tragično, zar ne? Ali čak i nakon njene smrti, njena priča živi, ​​a očito i njen duh. Nakon što joj je odrubljena glava, njen je duh počeo "posećivati" različite dvorce i lokacije na kojima je držana kao zatvorenica, uključujući i dvorac Loch Leven.

Dvorac Loch Leven jedan je od najpoznatijih dvoraca Škotske. Engleski grof od Northumberlanda je ovde držan 2 godine pre nego što je poslan u Englesku na pogubljenje, jer je bio nepristojan prema engleskoj kraljici Elizabeti I. Sir William Douglas iz Loch Levena nasledio je ovaj dvorac kada je postao 6-i grof.

Nakon poraza u bici kod Carberry Hilla 1567., Mariju je držao u Loch Levenu kao zarobljenicu Lord Moray, njen polubrat. Tokom zatočeništva bila je prisiljena da potpiše papire za abdikaciju u korist svog sina Jamesa VI, koji je imao jedva godinu dana. Lord Moray je postao regent sve dok James nije bio spreman preuzeti i vladati Škotskom.

Nakon svega ovoga, Mary je još čekala i planirala svoj veliki beg dostojan filma.

Nakon što je potpisala dokumente o abdikaciji, Mary je počela planirati svoj veliki beg. Prvi put se obukla kao sluškinja i pokušala pobeći čamcem, ali je čamac bio sumnjičav jer su joj ruke bile prilično glatke za razliku od sluškinih, pa je zato i uhvaćena.

Njen drugi pokušaj bega bio je uspešan uz pomoć njinih saveznika i sledbenika, uključujući sina njenog tamničara, Willieja Douglasa koji se zaljubio u mladu kraljicu. Willie je pomogao Mary dostavljajući Maryina pisma njenim sledbenicima. U noći na majske svečanosti, Williejev brat George je sve čamce, osim jednog, prikovao za dokove i pomogao Mary da odvesla usred noći. Odatle je okupila vojsku u dvorcu Craignethan kako bi porazila svoje neprijatelje, ali nije uspela u bici kod Langsidea.

Nakon toga je zamolila svoju rođakinju, kraljicu Elizabetu I. za pomoć i ponovno je bila zatvorena u dvorcu. Nekoliko godina kasnije, optužena je za izdaju Elizabeth i odmah pogubljena.

Nakon njenog odrubljivanja glave, činilo se da se Marijin duh zadržava na svakom mjestu gdje je držana kao zarobljenica ili gde joj je dano utočište.

Bezglavi duh, kojeg mnogi nazivaju "bezglavom damom odevenom u belo", viđen je u dvorcu Carignethan - gde je Marija dobila gostoprimstvo nakon svog veličanstvenog bega iz dvorca Loch Leven - odmah nakon odrubljivanja glave. Može se samo pretpostaviti da je duh bio Marijin.

Dvorac Loch Leven u kojem je Marija rodila mrtvorođene blizance, koji su pokopani u blizini imanja u neobeleženim grobovima, je mesto gdje se Marija najviše viđa, tražeći svoju izgubljenu decu i nadajući se da će ona doći k njoj kako bi mogla konačno nestati u miru.

Postoje mnoge druge paranormalne pojave povezane s Marijinom prošlošću kao što je mrlja na podu Marijine sobe za koju se kaže da je od njenog sekretra Davida Rizzioa čiji je jedini zločin bio to što je bio blizak s Mary.

Maryin muž, lord Darnley, ubio je Rizzija ubovši ga više puta. Mrlja je očišćena mnogo puta, ali uvek se vraća noću.

Godine 1567. Marija je zarobljena i zatvorena nakon smrti lorda Darnleya. Za Mariju i grofa od Bothwella se sumnjalo da su ubice, a kada su uhvaćeni u begu iz dvorca, oboje su zatvoreni u dvorcu Bothwick. Marija je pobjegla iz ovog dvorca odjevena kao paž, čije su ukazanje mnogi vidjeli.

Čini se da Marijin duh vreba na svakom mestu na kojem je bila. Ne postoji čvrst dokaz da Marija proganja ova mesta, ali mnogi posetitelji su iskusili ukazanje iz prve ruke. Je li to trik naterati istraživače paranormalnog i turiste da odu tamo, ili su oni – posebice dvorac Loch Leven – zapravo ukleti? Možda nikada nećemo saznati.

Нема коментара:

Постави коментар