Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 7. септембар 2015.

Oko Sahare - ( Richat Structure: Eye Of The Sahara )


Sahara je druga najveća pustinja na planeti Zemlji (prva je Antarktik), čija je površina oko 9,000.000 km². Nalazi se u severnoj Africi, a stara je oko 2,5 miliona godina. Njeno ime potiče od arapske reči pustinja (arap. صحراء ).

Sahara, onakva kakva je danas, postoji preko 3500 godina.

U njoj se nalaze, suva rečna korita nazvana vadizi, šljunkovite ravnice koje zovemo regovi i nepregledna mora peska nazvana ergovi. Brojni naučnici drže kako je njen sused, Arabijska pustinja, zapravo nastavak Sahare.

Medjutim Sahara nije samo pesak i nepregledno prostranstvo. Ona ima i svoje tajne.

Ako se kojim slučajem nađete u Zemljinoj orbiti i odozgo bacite pogled na našu planetu, moglo bi vam se učiniti da odozdo u vas gleda jedno divovsko oko.

To oko ili “Zemljina očna jabučica” kako su je nazvali u članku objavljenom u američkom časopisu New Science, zapravo je neobična geološka formacija u Sahari koja već dugo zbunjuje naucnike.

Poznata kao “Oko Sahare”, Richat Struktura ili Guelb er Richat je stenovita kupola koja se izdvaja od ostatka pustinjske teksture. Nalazi se u Sahari u zapadno-središnjem delu Mauritanije, u blizini Ouadane.

Oko Sahare je zapravo niz koncentričnih, blago eliptičnih krugova, a njegov promer iznosi između 40 i 50 km. ( 30 milja. ) Sedimentna stena koja se nalazi u središtu kupole datira još iz kasnog Proterozoik doba, odnosno od pre 2.5 milijarde godina, dok je peščar oko rubova star oko 480 miliona godina.

Okruženo hiljadama kilometara kvadratnih gotovo bezizražajanom pustinjom, Oko Sahare je lako vidljivo iz svemira. Ova jedinstvena geološka formacija popularna je još od najranijih svemirskih misija kada su je astronauti primetili i uporedili sa bikovim okom.

Stručnjaci se još uvek prepiru oko nastanka “Oka Sahare”. Neki tvrde da je to područje stenovitih koncentričnih krugova nastalo nakon pada asteroida ili nekog drugog svemirskog tela.
Drugi kažu da je rezultat erupcije vulkana. Međutim, nema dovoljno geoloških dokaza koji bi potvrdili niti jednu od tih teza.

U zadnje vreme među naucnicima, ponajpre geolozima, prevladava mišljenje da je ta neobična struktura, svojevrsna geološka kupola, nastala zbog erozije tla izazvane niskim temperaturama hidrotermalnih voda.

Ipak, njen kružni oblik je i dalje misterija

Zanimljivo je i da su Britanski naučnici dosli do zakljucka da se na mestu današnje Sahare nekada nalazilo najveće slatkovodno jezero na svetu - Mega Čad!

Brojne analize su pokazale da se vlažni period na severu Afrike naglo završio pre oko 5.000 godina i isušio jezero gotovo u potpunosti. Taj proces je bio pri svom kraju pre oko svega hiljadu godina.

Нема коментара:

Постави коментар