Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 13. јул 2015.

Dravidi - ( Ancient Dravidian Civilization )


Za pojavu prvih istorijskih civilizacija, čini se, važili su isti preduslovi: blaga i povoljna klima, bogata vegetacija i blizina rijeke. Takve su uslove u doline rijeke Inda, zatekli Dravidi, tajanstveni narod o kojem ni danas ne znamo mnogo.

Predstavu o prvobitnim civilizacijama na indijskom potkontinentu pruzilo je otkrice velike gradske kulture, koja je postojala u isto vreme kada i prve civilizacije u Mesopotamiji i dolini reke Nila, dakle, 3000 do 4000 godina pre nove ere. Za preciziranje tog perioda najcesce se koristi izraz "indosumerski", ali je zasigurno ispravnije prvobitnu indijsku civilizaciju smatrati odvojenom kulturom, mozda, poteklom iz zajedničkog praizvora kakav je bio legendarna vedska kultura.

Poznato je da indijski monsuni donose jake kise i zemlju cine izuzetno plodnom. Zbog tog blagotvornog klimatskog ritma i odvojenosti od ostalog svijeta, smatraju naucnicinici, postojali su svi preduslovi da se razvije zasebna civilizacija, sto se na kraju i dogodilo.

Starosedioci Indije, crnoputi Dravidi, u istorijskom pogledu, veoma su se rano "probudili". I pored stalnih nastojanja, njihovo poreklo nije potpuno istrazeno i objasnjeno. Ali uopsteno se smatra da su prvi starosedioci indijskog potkontinenta bili negritskog (crnackog) poriekla, te da su - dosavsi, najverovatnije, sa zapada - zauzeli najplodonosnije podrucje, dakle, doline plodonosnih reka.

Tokom vremena i ovdje se odigralo ono sto se u proslosti cesto desavalo: dosljaci su se izmesali sa autohtonim plemenima, pa su mozda tako nastali i tajanstveni Dravidi. Izgleda da o tom procesu svedoče mnogi crteži sa keramike otkrivene na arheološkim lokalitetima u Amriju (verovatno najstarija faza), Lotalu (Lhotal) kod Ahmadabada, te u prastarim blistavim gradovima Mohenjo-daro, Harappi, Jhugaru i Canhu-darou, koji su svoje zvezdane trenutke dozivjeli davno, prije 4000-5000 godina

Posebno su blistavi bili gradovi Mohenjo-daro i Harappa. Zbog arhitektonskih resenja, kojima su se rukovodili drevni graditelji, danas ih mnogi naucnicinici uporeduju sa njujorskim Menhetnom.To su bila potpuno urbana naselja sa ulicama koje su se sekle pod pravim uglom, sa kanalizacijskom i vodovodnom mrezom, sa bogatim, luksuzno gradenim i komfornim gradevinama, koje su u svojim dvoristima neretko imale cak i bazene.

Po svemu se cini da su Dravidi ziveli udobnije i bolje od svojih savremenika iz Egipta i Mesopotamije: gradilista kuca, skladista, trgovine, javna kupatila, vodovod i kanalizacija bili su sistematski organizovana i tehnicki superiornija od bilo kojih u starom svetu.
Svoje gradevine podizali su iskljucivo od cigle, koja nije bila susena na suncu kao sumerska i babilonska, vec je pecena na vatri!

Ne zna se da li su Dravidi bili vernici i u sta su verovali. No, izgleda da u svojim gradovima nisu podizali hramove, ni verske gradevine, a prastare rusevine na najvisem brezuljku Mohenjo-dara, pripadale su budistickoj stupi, jednoj vrsti prizemne pagode, koja je podignuta u vreme kada se tajanstvenim Dravidima vec odavno zameo svaki trag.

Fragmenti nadenih skulptura, po nekim detaljima (kao sto je nacin rezanja brade, odece, frizure, ukrasnih traka na glavi...), podsjecaju na sumerske, a vajarsko-likovni izraz, kazu likovni istoricari, ima prepoznatljive karakteristike staroindijskog stila. Visok stepen poznavanja zanatstva otkrivamo na svakom mestu, a posebno je vidljiv na oruzju i nakitu od plemenitih metala i dragog kamenja.
I loncarstvo se uveliko razlikuje od dostignutog nivoa civilizacija tog vremena. Posude je peceno i oslikano crvenim okerom, koji je tako vesto poliran da se cini kao da je lakiran. Prerada pamuka, proizvodnja boja, mirisljavih ulja, sandalovine, slonove kosti i bisera, dosezala je gotovo do savrsenstva.
Svoje oruzje pravili su od kamena, bakra i bronze, ali ih ono - izgleda - nije moglo zastiti. Ipak uzroci nestanka civilizacije Inda ostaje zagonetan podjednako kao i njen nastanak! Po svoj prilici, blistavu dravidsku civilizaciju unistila su Arijevska plemena, koja su iznenada iz svoje postojbine oko Kaspijskog jezera, došla preko Himalaja i osvojila severnu Indiju.
Ima dokaza da je Mohenjo-daro pustošen, ali i da je, možda, postepeno propadao zbog klimatskih ili nekih drugih prirodnih razloga. Mozda je bio zrtva migracija pokrenutih u potrazi za novim, bogatijim podrucjima, ili su njegov kraj prouzrokovale epidemije zaraze koje su u starom svietu često odredivale sudbinu pojedinih naroda.

No, bilo kako bilo, blistavu kulturu Inda nasliedila je nesposobnija i jos zagonetnija kultura poznata pod imenom Jhugar, koja se odrzavala sve do definitivne invazije ratobornih Arijevaca.

Ključ koji otvara ta davno zaključana vrata već dugo je izgubljen.

Нема коментара:

Постави коментар