Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

недеља, 19. јул 2015.

Ukleti Holandjanin - ( The Legend of the Flying Dutchman )



Ako putujete brodom nadajte se da nećete negde u dalekom horizontu ugledati brod ukletog Holanđanina. Iako je u pitanju samo legenda, mnogi pomorci su se svojevremeno kleli da su videli ovaj avetinjski brod.

Ukleti Holandjanin je ukleti brod koji nikada ne može doći u matičnu luku nego mora ploviti preko svih sedam mora zauvek. Engelski naziv za Ukletog Holandjanina je Flying Dutchman i pravi bi prevod bio Leteći Holandjanin., 


Radi se o brodu. Obično  se može videti u oluji obasjan sablasnim svetlom. Ako se približi drugom brodu, njegova će posada preko novopridošlog broda pokušati poslati na kopno pisma upućena ljudima koji su odavno umrli. Prema nekima, priča je Holandska. Drugi tvrde da je zasnovana na engleskom romanu 'The Phantom Ship' iz 1837. No svi se slažu da se radi o brodu iz 17. veka koji je pripadao trgovačkom društvu Holandskaska Istočnoindijska kompanija. Plovio je na ruti od Evrope do Indije i, kada je prolazio kraj rta Dobre nade na krajnjem jugu Afrike, zapao je u oluju. Tada se kapetan zakleo da će obići rt, pa makar morao ploviti do sudnjega dana. Drugi izvori kažu da se na brodu tokom plovidbe dogodio strašan zločin, pa se posada zarazila kugom, zbog čega nisu smeli uploviti ni u jednu luku. Od tada su brod i njegova posada osuđeni na to da plove zauvek i da se nikada ne iskrcaju na obalu. Legenda kaže da svaki brod koji na otvorenom moru susretne Ukletog Holandjanina očekuje neka strašna nesreća.

Tvrdilo se da je Orkney Belle, naišao na Ukletog Holanđanina . Orkney Belle je istoriji poznat kao prvi brod koji je potopljen u Prvom svetskom ratu.

Neki tvrde da je priča o Letećem Holanđaninu samo legenda dok drugi tvrde da je istinita priča.

11. jula 1881. britanski ratni brod Bacchnate je u južnom Atlantiku susreo Letećeg Holanđanina. Dva broda su se u oluji gotovo sudarila. Mornari sa britanskog broda su kasnije posvjedočili da su na jarbolima drugog jedrenjaka vidjeli ljudske kosture kako skupljaju jedra. Jedan od oficira na britanskom brodu je bio engleski princ koji je kasnije postao kralj George V. On je također posvjedočio da je drugi brod bio obasjan sablasnim crvenim svetlom.

U martu 1939. na jugu Afrike 60 ljudi je sa obale vidjelo jedrenjak iz 17. vijeka u oluji.

1942. admiral njemačke ratne mornarice Karl Dönitz je izjavio da je jedna njemačka podmornica kod rta Dobre nade vidjela jedrenjak iz 17. vijeka. Mornari su izjavili da je brod plovio pod punim jedrima iako na moru nije bilo ni daška vetra.

1943. u blizini Cape Towna u južnoj Africi četvero svjedoka je vidjelo na pučini sablasni jedrenjak koji je jednostavno nestao pred njihovim očima.

Gde su misterije tu su i inspiracije za filmove, knjige i slično. Tako se Leteći Holanđanin našao i na televiziji. Oživeo je i kao sporedan lik u crtanom filmu ,,Sunđer Bob”, pojavljuje se i u filmu ,,Pirati sa Kariba, tajna škrinje”, kao i u mnogim drugim adaptacijama.



2 коментара:

  1. Volela bih da ga a sretn ili ugledam bilo bi super

    ОдговориИзбриши
  2. Legenda je interesantna, događaji mogu da se razvijaju na razne načine.Iako je legenda, svi se pomorci plaše na otvorenom moru. Za svaki slučaj ne žele da se sretnu. "Neki brodovi su u susretu potonuli, neki pomorci su videli čudo......

    ОдговориИзбриши