Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

уторак, 14. јул 2015.

Pop Martinovo blago



Нема трагача за златом од Македоније до Дунава и Мораве а да није чуо и снио о највећем благу икада закопаном на овим просторима – благу попа Мартина Химовића.
О попу Мартину Химовићу постоје бројне легенде са обе стране Старе планине – у Бугарској и Србији.

Иако се оне делимично разликују по питању порекла попа Мартина, суштина је свуда иста: поп Мартин Химовић оставио је за собом невероватно благо, отето из турских каравана који су преносили сакупљени харач. Благо је закопано на 62 локације, о чему је сам поп Мартин оставио забелешке.Проблем је што највеће ризнице имају скривене замке које могу да убију човека и што су Мартинови записи писани као својеврсне загонетке.

Поп Мартин Химовић је из Херцеговине пред најездом Турака дошао у насе крајеве заједно са женом Видом и ћерком Златом. Населио се у малом селу које се тада звало Умагуска, а које данас више не постоји. Село је било близу манастира Поганово, тако да је поп ту ишао на богослужење.

Једног дана, док је Мартин био у манастиру, Турци дођу у Умагуску и њихов вођа силује Мартинову жену. Вида, због срамоте, отима Турчину нож из појаса и убија прво њега па онда себе. Мартин је жену сахранио у дворишту куће коју је населио и са ћерком Златом годину дана свакодневно ишао на њен гроб. За то време ћерку је учио коришћењу оружја.

Када се навршила година од смрти његове жене, поп Мартин је скинуо црквену мантију, обукао српско народно одело и кренуо у крваву освету Турцима заједно са ћерком и дружином од 40 хајдука коју је сакупио. Дружина је живела у пећинама, пресретала турске караване који су у Истамбул превозили сакупљени новац од пореза. Чинили су то од данашњих Жагубице, Јагодине, преко Зајечара и Књажевца, до Пирота, Ниша и Врања.

Сакупио је поп Мартин са својом дружином неслућено благо које је сакрио на 62 локације и о томе оставио записе. Најпознатија локација закопаног блага је„Смукова јама“. Али и најопаснија. Улаз у „Смукову јаму“ чувају бројне замке, од запетих пушака, до смртоносног „овна“, шиљцима окованог дебла, које је механизмом „запето“ да усмрти свакога ко не зна једини начин уласка у лагум.

„Смукову јаму“ 90-тих година тражио је и Жељко ражнатовић Аркан, са тадашњом екипом ДБ-а. Прича се и да је генерал Небојша Павковић војним машинама прекопавао планине у околини Ниша и Пирота у потрази за благом попа Мартина.


„Смукова јама“ се налази, према опису из дневника Мартина Химовића, испод „Три чуке“. Овај део Старе планине припада књажевачкој општини. Годинама трагам за „Смуковом јамом“ и мислим да сам јој нашао тачну локацију. Нашао сам део уклесаних знакова који до ње воде. Само, улаз у „Смукову јаму“ је затрпан тонама земље, биће ми потребно добро друштво и много копања да дођемо до улаза.“

1 коментар:

  1. „Код места Света Параскева, сокобањске, кад уђеш у цркву, од врата од истока иди до сред цркве и стани, има камик жут. Под њега товар злата.“

    „Од Власотинце место Паросиљ, ту тражи бунар сантрач од камен бигорљив, у тај бунар спустисмо буре злата.“

    „Спрам Ћеле-куле, нишка околина, има турски гроб, у гроб паре. Ово је Кочин план преведен око 1800. године, истинит.“

    „Тражи Малеково водениче. Над воденицом у лешта гроб воденичарски и паре у гроб. Бука са уста везана са ланац за камен. Види добро, има са обе стране по један крст укован на камен. Од буку пођи навише, нађи устав или савак, стани на савак и прескочи преко воде, ту копај, има једно каче са парама, на паре има сабља са три драга камена, има тефтер са златне корице од седам ока, и два крста и једне теразије златне.“

    „Ајде у Малу планину и тражи Гаргову воденицу она је закачена за огањ. Види се док је века и света на пољани, на њој три камена, један другог не удара. На једном је кућа, на другом пловка, а на трећем седам прутова. На воденицу череп просечни, над њим има и два голема, пред воденицом има седам степеника а на средњем један црвен.“

    „Испод воденице има пољана, на пољани три бреста са жилама сплетеним, а преко пута има три гроба Турска. Има ту и камен велики као половина пласта. Да се попнеш на њега. Одозго има искована софра, са седам хлебова, седам кашика и једна велика кашика, једно сомче, две рибе, једна цела, једна пола, пастрмка и један нож и на доле виси млеко и једна срна, и један гроб, до њега плоча, а на плочи рука, испод ње бакрач са беле паре. Тамо има и мачка ћопава у стену..“

    „Седам долина се сабирају, до мачке има плоча и седам степеника, то је по влашком плану, знак да су ту паре.“

    ОдговориИзбриши