Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

недеља, 22. март 2015.

Uskrsnje ostrvo

Uskrsnje ostrvo

















Uskršnje ostrvo (šp. Isla de Pascua; Rapa Nui jezik: Rapa Nui, prevod: „Veliki Rapa“) je polinezijskoostrvo u južnom Pacifiku koje pripada Čileu. Nalazi se 3.600 kilometara zapadno od kontinentalne obale Čilea i 2.075 kilometara istočno od Ostrva Pitkern.Otuda, ovo je jedno od najizolovanijih ostrva na svetu.
Rapa Nui nije izvorno ime ostrva. Njega su doneli radnici sa ostrva Rapa Iti (ostrva Austral, Francuska Polinezija). Izvorno ime je Te pito o te henua (Pupak sveta), ali i ovo ime izgleda potiče sa ostrva Markiz.
Ostrvo je trouglastog oblika, ima površinu od 163.6 km² i 3791 stanovnika (po popisu iz 2002). U glavnom naselju Hanga Roa živi njih 3304.
Biljni i životinjski svet je danas jako proređen. Ostrvo je, u osnovi, pokriveno travom. Nekada su na ostrvu postojale endemične vrstepalmi, grmova i drugih biljaka i ptica.
Danas je ostrvo prvorazredna turistička destinacija. Veliki broj turista je pretnja opstanku lokalne kulture i načina života.Uskršnje ostrvo je čuveno širom sveta po svojim moai statuama, koje se nalaze uz obale ostrva.
Evropljani su prvi put stigli na ostrvo 1722, na Uskrs, kada je holandskipomorac Jakob Rogeven stigao i zatekao 2-3 hiljade stanovnika na ostrvu. Stanovništvo je u to vreme bilo u velikom opadanju usled prenaseljenosti, uništenja šuma i drugih prirodnih resursa.
Iako se populacija kasnije povećala do 4000, sredinom 19. veka, deportacije robovske radne snage i bolesti su smanjile stanovništvo na samo 110 (1877). Današnje stanovništvo je kombinacija potomaka ovih prastanovnika (60%) i došljaka iz Čilea (40%).
Ostrvo je ušlo u sastav Čilea 1888.
Zahvaljujući skulpturama moai ostrvo je postalo poznato u svetu. Znamo gde su skulpture nastale. Nastale su u lomovima kratera Rano Raku gde leži još jedna nezavršena skulptura. Ukupno ih je 300 ali ih je daleko više na lomu ili na putu do visoravni ahu na kojim je trebalo da budu postavljene i koje su služile kao neka vrsta hramova odnosno sastajališta. Većina skulptura je visine do 3,5 metara ali ih ima i 12 metara visine.
Osim neuobičajenog oblika- nemaju noge a telo je samo naznačeno najveći rad se posvećivao glavi. Na nekim skulpturama se vidi šešir ali izgleda ipak da se tu radi o nekoj vrsti fruzure koja je tu predstavljena.

Нема коментара:

Постави коментар