Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

субота, 11. април 2015.

Ajanta pecine ( Ajanta Caves )



Nedaleko od starog grada Aurangabad nalaze se Ajanta pećine. To su trideset i dve pećine koje nisu sve prirodne. Mukotrpnih hiljadu časova rada u brdima, godine za radnike koji su imali samo dleto i čekić. Isklesane su u vulkanskim stenama(bazalt). Zanatlije su studiozno klesali kamen, malo po malo, dugi niz godina. Za rezanje stubova odabrali su strateška mesta kao i za stvaranje neke sobe unutar stene. Zidove i plafone predivno su ukrasili sa malterom i aplikacijama su napravili šarene slike.
Većina slika stare su više od 1500 godina. Deset vekova pre rođenja Michela Angela, Leonarda DaVincija i evropske renesanse, ti nepoznati umetnici već su znali kako da opišu perspektivu, dubinu i realizam u svojim slikama. Izraze i emocije zarobljene u lice slikarstva, tako stvarno da i danas, nakon toliko vekova,oni mogu biti obožavani.
Najstarija pećina isklesana je udrugom veku pre Hrista. Neke od njih su manastiri, velike prostorije sa malim sobama koje vode u glavnu sobu. Tu su živeli monasi. Neke od tih soba imaju krevete uklesane u stenu, sa jastukom na kojem su monasi mogli odmoriti glavu.
Preostali delovi pećine Chaityas (hramovi), vrlo su slični hrišćanskim katedralama, sa plafonima i drvenim gredama ovde su ukrašenim stubovima od stena. U središnjem brodu gde hrišćanska crkva ima oltar, ovde je velika statua Bude. Ovi su hramovi bili isklesani mnogo vekova pre hrišćanskih katedrala, što može dovesti do teorije da su ove pećine inspiracija za velike arhitekte srednjeg veka, a ne grčki i rimski klasični hramovi kako se misli .Iznenađujuće - majstori koji su stvorili ta čuda, sa vrlo malo alata, ipak su ostavili nešto univerzalno, čarobno i danas se možemo samo diviti njihovom radu i umecu.


Vise o Ajanta pecinama na  - http://nova-akropola.hr/kultura/umjetnost-i-arhitektura-ajanta-budisticki-sveti-grad-2/

Нема коментара:

Постави коментар