Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 6. април 2015.

Olantajtambo ( Mysterious Stones – Ollantaytambo )


Olantajtambo je jedna od najvećih misterija drevnog Inka carstva. Čovek se pita kako je uopste bilo moguće ovako grandiozne građevine podići na vrtoglavoj visini i na gotovo nemogućem terenu.
Drevni graditelji nisu priznavali nikakve prepreke. Preko planinskih bujica podizali su improvizirane mostove od pruca i isprepletenih žilavih lijana, kroz stene su probijali tunele, a na samim ivicama vrtoglavih litica vešto su uklesavali putne staze koje su stizale do najudaljenijih i najnepristupačnijih utvrđenja velikog Carstva.
U džinovskim geometrijskim megalitskim zidinama, koje nisu vezivane nikakvim vezivnim materijalom, nego su kameni blokovi slagani jedan na drugi po nepravilnom redu, postoji najmanje šest kamenih blokova težih od pedeset tona, koje su vješti graditelji Inka na neki čudan i nama krajnje nejasan način iz udaljenog kamenoloma, s druge obale rijeke Urubambe, uspjeli prebaciti na ove, orlovske visine. Kako i na koji način, to će izgleda ostati zauvijek tajna.
Tokom vladavine Inka, Olantajtambo je bio kraljevska prestonica vladara Pacakutija koji je osvojio ovu regiju, sagradio tu grad i ceremonijalni centar. U vreme spanskog osvajanja Perua, ovo mesto je sluzilo kao uporiste za otpor preostalom plemenu Inka. Sama dolina je prekrivena terasastim poljima koja se od podnozja nastavljaju gore u brda i dozvoljavaju poljoprivredu na inace nepristupacnom terenu. 
Olantajtambo je, kažu legende, bio čuven još po nečemu. Smatran je svetim i u njemu su bila pohranjivana srca mrtvih inkanskih vladara, dok su njihove uzvišene mumije počivale u kraljevskim odajama u Kusku, udaljenom gotovo 90 kilometara.
Danas je Olantajtambo takodje atraktivna turisticka lokacija.



Нема коментара:

Постави коментар