Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

недеља, 12. април 2015.

Petak 13-ti



Strah od petka 13. korene ima u hrišćanstvu

Veruje se da je Isus razapet u petak, zbog čega se vekovima smatralo da taj dan donosi lošu sreću. U Srednjem se veku venčanja nikada nisu održavala u petak. Veruje se takoe da je na Poslednjoj večeri bilo 13 ljudi, a trinaesti je gost bio upravo Juda koji je kasnije izdao Isusa.

Navodno kobni dan populariziran je u 20. veku, ipak, nije poznato kada su tačno ljudi počeli povezivati broj 13 i peti dan u nedelji.

'Triskadekaphobia' je strah od broja 13, a 'paraskevidekatriaphobia' strah od petka 13.

Broj 12 u numerologiji je broj potpunosti. Godina ima 12 meseci, dan i noć imaju po 12 sati, Isus je imao 12 apostola, 12 je horoskopskih znakova. Broj 13 se zato smatra nepotpunim i nepravilnim. Jednostavno - lošim.

Osim straha od petka 13., mnogi se boje sesti za sto oko kojeg je već 12 ljudi. Prema legendi, 13. gost za stolom prvi će umreti.

U SAD-u se petka 13. boji između 17 i 21 miliona ljudi. Na svaki petak 13. u svetu biznisa se beleži gubitak od oko 900 miliona dolara, procena je Centra za kontrolu stresa i fobija u Severnoj Karolini (SAD). Naime, mnogi privatnici se boje leteti na taj dan i ugovarati poslove i to je glavni razlog gubitaka.

Većina nebodera u svetu nema 13 sprat. Najćešće se nazove '12A' ili mu gosti jednostavno nemaju pristup. Mnogi hoteli i bolnice nemaju sobu s brojem 13.

Kralj Filip od Francuske zabranio je delovanje reda Templara u petak, 13. ktobra 1307. godine, te im oteo svu imovinu. Mnoge od njih je mučio i poubijao pod optužbom za jeres.

Filmski serijal 'Friday the 13th' sastoji se od 12 filmova, s tim da je posljednji film remake prvog

Jedan od najslavnijih reditelja u istoriji rođen je u petak, 13. 1899. godine.

Američki predsednik Franklin D. Roosevelt je izbegavao putovanja na petak 13 i nikada za stolom nije želeo da ima 13 ljudi. Herbert Hoover i Napoleon takoer su se panično bojali broja 13. Mark Twain jednom je bio 13. gost na večeri i složio je da je to vrlo loša sreća. - Imali su hrane za samo 12 ljudi, objasnio je prijatelju.

Ukoliko naručite sto za 13 ljudi, neki će vam restorani u Parizu ponuditi da za vas unajme profesionalnog 14. gosta.

Нема коментара:

Постави коментар