Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

среда, 8. април 2015.

Arkaim - Ruski Stounhendz ( Arkaim: Russia’s Stonehenge )



Сви су чули за Стоунехенџ.

Неки би рекли да је то претерано, али поента стоји. Камење у области Вилткшир је познато, оно је доспело у популарну културу света. Иако, би Вас изненадило да Стоунхенџ није једини Мегалитск камен круг у свету? Већина људи не зна да постоје преко 5000 камених кругова широм света. Неки постоје као збирки кругова, као Сенегамбиан кругови у Гамбија, Сенегалу, који се рачунају као један круг у глобалној листи, али који заправо чине више од 1000 појединачних споменика који покривају површину од 15.000 квадратних километара. 
Велика Британија има велики број ових неолитских локалитета, али немају монопол на камене кругове. Један од њихових комшија заправо има доста мегалитских споменика.
Једна таква геолошка необичност су руски Манпупунер камени стубови, или седам Успаваних Џинова, неки од најзанимљивијих неолитских споменика у границама бившег Совјетског Савеза.
Аркаим је један од тих споменика. Неки сматрају да би могло да буде најважније и најзагонетније археолошко налазиште у северној Европи. Област је умотана у контроверзе и понекад се назива Руски Стоунехенџ. Налази се на крају Чељиабинске Обласи у јужном Уралу, северно од границе Казахстана. Иако то није камен круг на начин на који је Стоунхенџ камен круг.
Аркаим је остатак древног насеља, која је у основи село које је утврђено од стране два велика камена кружна зида. Насеље се простире на површини од око 2,20 хектара и састоји се од два круга станова раздвојених улицом, са централним тргом заједнице у центру. Место је откривено (поново откривено?) 1987. од стране тима руских археолога, и талас узбуђења се раширио кроз свет археологије. Пронађени су артефакти из 17. века пре н.е. и то је генерално дало потврду да је саграђен негде између 4000-5000 године, који га ставља у исту старосну групу као Стоунехенџ.

Аркаим је од великог интереса за архео-астрономе. Одавно је познато да је Стоунхенџ изграђен као астрономска обсерваторија. У Стоунхенџу се могу, или евентуално још увек могу извршити запажања 10 астрономских појава који користе 22 елемената, док неки тврде да Аркаим омогућава запажања 18 феномена коришћењем 30 елемената. То у суштини значи да се неки догађаји на небу могу посматрати и пратити коришћењем структуре на одређене начине и из различитих позиција, а да Аркаим нуди више видљивих догађаја него Стоунехенџ.
Више заверенички међу нама ћеможда чак рећи да су ова мистериозна места нуде трагове постојања непознате или изгубљене цивилизације у нашој далекој прошлости.



Аркаим је само један пример богатог археолошког блага скривеног у руској унутрашњости. Сличне локације су изгубљене због индустријског прогреса, као што су Саркел, кречњачка тврђава настала у Хазар култури 830 АД, која је поплављена од за изградњу Тсимлианск резервоара 1952. Због тајности и недостатка академске сарадње током хладног рата и евентуално језичких баријера, многа таква места и даље постоје, али тек треба да се истраже и анализирају, и још увек тек треба да буду откривена.




Нема коментара:

Постави коментар