Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

субота, 11. април 2015.

Bela rupa ( Are White Holes Real? )



Zakoni fizike su vremensko-simetrični. Zato, ako postoje objekti zvani crne rupe, u koje stvari mogu pasti ali ne i izaći napolje, trebaju postojati drugi objekti kod kojih stvari mogu izaći napolje, ali ne i pasti unutra. Takve bismo mogli nazvati bijele rupe.
Bela rupa je vremensk suprotna crnoj rupi. To je objekt iz kojeg stvari mogu izaći, a ništa ne može pasti u njega.

 iz knjige BUDUĆNOST SVEMIRA od Stephen W. Hawkinga!

Naučnici su do sada smatrali da je moguće da bele rupe postoje ali se to uglavnom baziralo na brojnim pretpostavkama, na njih su gledali kao na matematičku igru pre nego na pravu stvar, ali, nakon najnovijih saznanja sasvim je moguće da su je pronašli.
Ako crne rupe postoje, moguće je obrnuti jednačinu tako da dobijemo nešto što je obrnuto ali u svakom drugom pogledu sasvim identično njima – što je po naučnoj definiciji bela rupa. 
Sa druge strane, za razliku od crnih, bele rupe izuzetno su nestabilne, i po naučnicima njihovo postojanje je izuzetno kratko pošto se pod težinom sopstvene gravitacije veoma brzo i ugase. 
Snop gama zraka koji je zabeležen 2006. godine dugo je predstavljao misteriju pošto naučnici nisu mogli da utvrde odakle je došao. Dužina njegovog trajanja (102 sekunde) mogla bi jedino da bude objašnjena eksplozijom supernove, ali ona nije zabeležena. Istraživači su zapravo izjavili da je to „potpuno nova teritorija za koju ne postoje formule koje bi vodile naučnike“. 
Pet godina kasnije, naučnici smatraju da je taj događaj zapravo bio prizor bele rupe. Snaga i trajanje eksplozije mogli bi da objasne kratko postojanje bele rupe, koja je na trenutak objavila svoje postojanje izbacujuću materiju, ali je ubrzo potom nestala pod teretom sopstvene snage u masivnoj eksploziji. 
Ako su ove tvrdnje tačne, naučnici smatraju da će za njih svemir postati znatno komplikovaniji od onoga što su do sada mislili ali i znatno zanimljiviji.

Нема коментара:

Постави коментар