Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

субота, 22. август 2015.

Nebeski kamen - ( Sky Blue Stone of Sierra Leone )



Godinama se usmenom predajom širi priča o neobičnom plavom kamenu koja je započela još 1990. godine kada je italijanski geolog Angelo Pitoni posetio Sierra Leone kako bi proučio to područje bogato nalazištima dijamanata. Tokom svojeg istraživanja je naišao na neverovatno otkriće koje je iz nekog razloga ostalo u senci. Naime, pronašao je jedan od najzagonetnijih artefakata u svojoj karijeri – plavi kamen na čijoj su se površini nalazile tajanstvene bele linije.

Iako se u početku verovalo da je reč o tirkizu, pri ispitivanjima nisu pronađene mane koje bi bile uobičajene za tirkiz. Iz tog je razloga ovaj Nebeski kamen, kako je nazvan, detaljnije proučavan na Institutu za prirodne nauke u Ženevi i naUniverzitetu La Sapienza u Rimu. Testovi su potvrdili da nije reč o tirkizu. Štaviše, pokazalo se da pronađeni kamen ne odgovara niti jednom poznatom mineralu. Jedini kamen koji je bio sličnog sastava je bio onaj kojeg je u Maroku otkrila britanski geolog Anne Garyson.

Priča o njegovom poreklu, a koju je Pitoni čuo od lokalnog poglavice, kaže da se jednom davno među anđelima spremala pobuna zbog čega su oni bili prognani na Zemlju gde su postali kipovi. Ali, na Zemlju nisu došli sami – s njima je pao i veliki deo „neba“ i „zvezda“ što objašnjava zbog čega je područje Sierra Leonea bogato nalazištima dijamanata. Tako jedino objašnjenje porekla ovog čudnovatog kamena ostaje upravo ova legenda.

Rezultati istraživanja sprovedenih u ženevskoj laboratoriji i na Univerzitetima u Rimu, Utrechtu, Tokiju i Freibergu su pokazali da 77% ovog kamena čini – kiseonik. Ostali sastojci su bili ugljenik, silikon, kalcijum i natrijum. No, naintrigantija stvar se vezala uz boju koja nije mogla biti opravdana njegovim sastavom. Istraživači koji su ga proučavali jednostavno nisu uspevali dokučiti izvor njegove boje. Pri ispitivanjima je kamen podvrgnut raznim testiranjima s kiselinama koje na njega nisu imale nikakav učinak, a ostao je neoštećen i njegov sastav se nije menjao čak ni nakon grejanja na temperaturi od 3000 °C. Uz to, kad je kamen pregledavan pod mikroskopom, on je bio bezbojan.

Na temelju rentgenskih testova je zaključeno da se uglavnom sastoji od kalcijevog hidroksida, kalcijum karbonata i kalcijum silikata, no ništa od toga nije moglo objasniti njegovu plavu boju. Nakon što je jedan komad izdrobljen i pomešan s acetonom, heksanom i metilenom i nakon što je dodatno poboljšan ultrazvukom, naucnici su uspeli odrediti organski sastojak koji je do tada bio nepoznat, a za kojeg su pretpostavili da je star od 15000 do 55000 godina, ali je jedino moguće objašnjenje zbog čega je kamen plave boje. Na temelju molekularne formule ovog kamena, zaključeno je da se ne može povezati ni sa jednom drugom molekularnom formulom koja postoji na Zemlji.

Dakle, tačan odgovor na pitanje o tome što je u stvari taj kamen ne postoji. Postoje razna nagađanja, ali niko još nije uspeo decidirano odgonetnuti i reći o čemu je rieč i na koji način kiseonik može formirati cvrstu materiju. U svakom slučaju, rieč je o zanimljivom predmetu o kojem će se i dalje širiti priče iako danas nije poznato gde se on tačno nalazi.

Izvor > http://portalosuma.com/2015/07/23/drevni-predmet-izraden-od-kisika/
Izvor > http://www.mysterious-skystone.com/?p=4

Нема коментара:

Постави коментар