Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 3. август 2015.

Ulof Palme - ( Who Killed Olof Palme? )



Ulof Palme je bio predsednik Švedske socijaldemokratske stranke i premijer Švedske u dva mandata. Tokom njegovog mandata u Švedskoj se desilo nekoliko terorističkih akcija ustaške emigracije, od kojih je najpoznatije ubistvo jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Stokholmu 7. aprila 1971. godine. Jedan od zahteva jugoslovenske delegacije koja je stigla u Stokholm dan nakon smrti ambasadora bio je da Palme zabrani rad ustaške emigracije koja je imala više udruženja u Švedskoj. Palme je odbio da ispuni zahtev jugoslovenske delegacije.

Bezbednost u Švedskoj, ipak, nikada nije bila veliki porblem i Palme je često viđan bez ikakvog obezbeđenja. U noći njegovog ubistva on se zajedno sa ženom vraćao iz bioskopa bez telohranitelja. Neposredno pre ponoći 28. februara 1986. godine, par je napao atentator, Palme je smrtno ranjen u leđa, a njegovu ženu je metak okrznuo. Ona je preživela bez ozbiljnih povreda. Taksista u blizini je podigao uzbunu, a dve devojke koje su sedele u kolima su priskočile u pomoć premijeru. On je brzo odvezen u bolnicu, ali je proglašen mrtvim u 00:06.

Švedski zakon propisuje da se istraga nerešenih ubistava posle 25 godina obustavlja. U slučaju nerazrešenog atentata na socijaldemokratskog premijera Ulofa Palmea, koji se dogodio u Stokhlomu u noći 28. februara 1986. godine, kada se Palme sa svojom suprugom Lizbet peške vraćao iz bioskopa, napravljen je presedan. Parlament je, samo nekoliko meseci pre dvadesetpetogodišnjice atentata, doneo odluku da slučaj ne zastareva. Istraga je, dakle, i dalje u toku.

Pomaka nema. Nema ih već četvrt veka. S obzirom na to u kojim se sve pravcim “tragalo“ (izvesno vreme je na primer glavna teorija bila kako iza ubistva stoji kurdska zavera!), stav da zvanična istraga i nije vođena da bi se došlo do stvarnih organizatora atentata, već da bi se zataškao prljav veš svih vrsta ne deluje kao da je bez osnova. To je uostalom i podtekst dokumentarnog filma Ubistvo u Stokholmu: Ko je ubio Ulofa Palmea? (Murder in Stockholm Who Killed Olof Palme?) kanadske televizije CBC. Ulof Palme nije bio samo premijer male, geografski skrajnute evropske zemlje. On je bio personifikacija drušvenog modela koji je, poput jugoslovenskog, bio nešto između socijalizma i kapitalizma. S tom razlikom što je “švedski model“ bio znatno efikasniji i sa neuporedivo boljim ekonomskim performansama. Palme je, takođe, personifikovao politku tzv. trećeg puta, ni pro-sovjetsku ni pro-američku. Zalagao se za normalizaciju odnosa sa Sovjetskim Savezom, obuzdavanje nuklearne pretnje, ukidanje aparhejda… Zahvaljujući tome, ali i zahvaljući viziji, (intelektualnoj) probojnosti i harizmatičnosti, Palme je bio svetski igrač čiji je format na međunarodnoj pozornici znatno prevazilazio veličinu i broj stanovnika zemlje čiji je premijer bio.

Kome je taj i takav Palme mogao da smeta do tačke fizičke eliminacije? Jan Bondeson decidno odbacuje mogućnost da je atentat mogao da bude solističko delo, što je jedna od (hipo)teza koja se provlačila kako u zvaničnoj istrazi, tako i u švedskim medijima. Suviše činjenica ukazuje da je reč o zaveri, kaže Bondeson i kao posebno zainteresovane za takav čin navodi švedske desničare i južnoafričku tajnu službu.

Krister Peterson, sitan kriminalac i zavisnik od droge, uhapšen je i osuđen zbog ubistva Palmea. Petersonova presuda je kasnije odbačena, a zločin je ostao nerešen uz mnogobrojne teorije oko toga ko je izvršio ubistvo. U januaru 2011. godine u nemačkoj štampi koja se pozivala na dokumenta iz nemačke istrage obavljene 2008. godine pojavila se teorija da je atentat izvršio operativac jugoslovenske UDBA-e koji danas živi u Zagrebu, Hrvatskoj.

1 коментар:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    ОдговориИзбриши