Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 23. март 2015.

Americki Stounhendz ( The Georgia Guidestones )



"Američki Stonehenge" podignut je na brdu iznad Elbert County, Georgia (SAD) 22.marta 1980. godine s kraćim napisima na sumeranske, egipatskim hieroglife, klasičnom grčkom i sanskrtu, kao i glavnim tekstom na engleskom, španjolskom, svahili, hindu, hebrejskom , arapskom, starokinesku i ruskom.
U Okrugu Elber u Georgiji, na jednom od najviših brežuljaka stoji masivan, 107 tona težak spomenik. Na prvi pogled iz daljine podsjeća na europske neolitske spomenike poput Stonehengea. Međutim, za razliku od tih povijesnih tvorevina, ova u Georgiji je suvremena i na svoje okomito postavljene četiri granitne ploče (5,9 m) na kojima leži vodoravno položena jedna manja, ima na osam suvremenih jezika (engleski, španjolski, svahili, hindu, hebrejski, arapski, kineski, ruski) ugraviran tekst. Taj tekst predstavlja svojevrsne programske i globalne Smjernice, a spomenik se naziva The Georgia Guidestones, kolokvijalno nazvan Američki Stonehenge.
Povijest ovog spomenika zapravo je obavijena izmaglicom jer nitko točno ne zna identitet osobe ili osoba koje su naručile njegovo postavljanje. Poznato je tek da je u mjesecu srpnju, 1979. godine u ured tvrtke ELBERTON Granite Finishing ušao muškarac u skupocjenom odijelu koji se predstavio kao RC Christian i rekao da predstavlja grupu ljudi koja želi naručiti neobično veliko i kompleksno zdanje koje će prenijeti poruku čovječanstvu. Taj objekt će također biti kompas, kalendar i sat. Ubrzo je i sam Christian priznao da je riječ o pseudonimu, ali do danas nitko nije saznao pravo ime te osobe niti osoba koje je navodno predstavljao. Ali svatko tko zna nešto o povijesti tajnih društava na zapadu odmah će primijetiti da je deklarirano ime zapravo varijacija na ime legendarnog osnivača tajnog Reda Rozenkrojcera, Christiana Rosenkreuz (rosen - ružin, kreuz - križ) iz ranog 15. stoljeća. Christian je rekao da on i njegova skupina planiraju ovo preko dvadeset godina i da žele ostati zauvijek anonimni. Spomenik je dovršen 22. ožujka 1980. godine.
Originalni tekst na engleskom:

I Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature
II Guide reproduction wisely - improving fitness and diversity.
III Unite humanity with a living new language.
IV Rule passion - faith - tradition - and all things with tempered reason.
V Protect people and nations with fair laws and just courts.
VI Let all nations rule internally resolving external disputes in a one world court
VII Avoid petty laws and useless officials.
VIII Balance personal rights with social duties.
IX Prize truth - beauty - love - seeking harmony with the infinite.
X Be not a cancer on the earth - Ostavite room for nature - Ostavite room for nature.


Prijevod:

Održavajte ljudski rod ispod 500,000,000 u neprestanoj ravnoteži s prirodom.
Upravljajte mudro reprodukcijom - unapređujući kondiciju i raznolikost.
Ujedinite čovječanstvo novim živućim jezikom.
Upravljajte strašću - vjerom - tradicijom i svim stvarima uravnoteženo i razborito.
Štitite narode i nacije poštenim zakonima i pravednim sudovima.
Neka sve nacije vladaju interno rješavajući vanjsko-političke probleme na svjetskom sudu.
Izbjegavajte uskogrude zakone i bespotrebne službenike.
Održavajte ravnotežu između osobnih prava i društvenih dužnosti.
Veličajte istinu - ljepotu - ljubav, tražeći sklad s beskonačnim.
Ne budite rak na Zemlji, ostavite prostora prirodi, ostavite prostora prirodi.

Astronomska dimenzija spomenika ogleda se u nekoliko aspekata. Četiri nosive ploče orijentirane su u skladu s godišnjim prividnim Sunčevim kretanjem, odnosno nagnućem Zemljine osi. Središnji kameni stup ispunjava dvije funkcije. Rupa koja se u njemu nalazi omogućuje da se u svakom trenutku kroz njega vidi Sjevernjača.Zatim je tu prorez koji je poravnat s godišnjim kretanjem Sunca, odnosno s položajem izlazećeg sunca tijekom Ekvinocijum i solsticijuma. Vodoravna ploča na vrhu kao glavnu funkciju ima rupicu kroz koju svakoga dana u podne probija Sunčev snop svjetlosti označavajući na središnjem okomitom stupu datum, odnosno koji je dan u godini.


Na samom vrhu vodoravno položene ploče ugravirana je poruka:
"Neka ovo budu smjernice ka dobu razboritosti"
Ista je poruka ugravirana na njezinim rubnim stranicama vidljivim odozdo i to na četiri izumrla pisma: sumerskom klinastom, sanskritu, egipatskim hijeroglifima i starogrčkom. U podnožju se nalazi tzv. ploča objašnjenja na kojoj su ugravirani tehnički podaci i opis karakteristika samog spomenika i njegova sadržaja.



1 коментар: