Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

недеља, 22. март 2015.

Setajuce kamenje u Dolini smrti






Misterija “kotrljajućeg kamenja” Doline smrti, u pustinji Mohave na istoku Kalifornije, zbunjivala je naučnike skoro čitav vek, piše “USA Today”. Istraživači su od 1948. pokušavali da shvate kako se kreće kamenje, ponekad teško i 300 kilograma, a kao odgovor nuđene su teorije o poplavama, “lancima leda”, vetrovima jačine uragana, čak i vanzemaljcima. Misterija je konačno rešena kad su istraživači uhvatili kamenje na delu. Naučnik Ričard Noris i njegov rođak Džejms Noris, inženjer, stavili su na kamenje GPS, okružili ih kamerama i zapanjili se kad su otkrili da je uzrok njihovog kretanja na jednom od najvrelijih i najsuvljih mesta na našoj planeti, ipak – led.
U jednoj od retkih prilika, kad se steknu pravi uslovi – sa kišom na obično suvom koritu jezera Rejstrek (Racetrack), praćeno suncem i vetrom – pločice tankog leda guraju kamenje kroz muljevito pustinjsko dno, ponekad brzinom od nekoliko metara u minuti. Uslovi moraju da se steknu u potpunosti, ističu naučnici, nazivajući to svojevrsnim fenomenom “zlatne zone”. Ako je led pretanak, ili dan previše sunčan, ili vetar nije dovoljno stabilan – ništa se neće dogoditi, piše “Nacionalna geografija”. Takođe, mora da postoji i stajaća voda, što je redak fenomen u području u kome padne manje od 50 mm kiše godišnje. Ričard Noris je rekao da su on i njegov rođak zatekli jezersko dno prekriveno ledom kad su prošlog decembra otišli da pregledaju instrumente koje su stavili na kamenje.
-Sledećeg dana sedeli smo na planini i divili se pogledu, kad je počeo da duva vetar, a led počeo da puca. Iznenada, ceo proces se odvio pred našim očima. Deo mene je tužan zbog toga što više nema misterije – rekao je Džejms Noris.

Нема коментара:

Постави коментар