Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

среда, 25. март 2015.

Putovanje Svetog Brendona ( The Voyage of Saint Brendan )



Irske pomorske tradicije jedne su od najstarijih u Europi. Irski kralj Nial u 4. veku stare ere, slao je svoju flotu u borbu protiv nasrtljivih Rimljana. U srednjem su veku irski misionari smeli polaziti na neizvesne plovidbe, kako bi na razbacanim ostrvima Atlantskog okeana širili hrišćanstvo. O njihovom uzbudljivim plovidbama i danas pevaju drevni irski epovi, među kojima je i najpopularnija bila „Putovanja svetog Brandona.“

Sveti Brandon je istorijska osoba. Za svog dugog života postao je prava legenda. Putujući po severnim zemljama i ostrvima, širio je hrišćanstvo i osnovao više samostana. Bio je jako uporan u organiziranju ekspedicija koje su tragale za ostrvima srecnih, u zapadnom Atlantiku , koji danas mnogi poistovjećuju sa legendarnim Avalonom, svojevrsnim rajem na Zemlji.

U irskom epu „Putovanja Svetog Brandona“ opisuje se uzbudljiva plovidba ovog misionara do neobičnog arhipelaga, udaljenog 40 dana plovidbe. Sa svojih 17 prijatelja, svestenika, Sveti Brandon se iskrcao na živopisni kameni ostrvo sa kojega su se slapovi rušili u more. Tu su našli vodiča s kojim su se iskrcali naostrvo Ptičji raj, ali su uskoro nastavili plovidbu i nakon tromesečnog putovanja kroz maglu, stigli do ostrva na kojem je Sveti Ailbe živeo u velikom samostanu.

Irska odiseja, opisuje vrieme od više godina, u kojem se poznati misionar iskrcavao i posećivao neznan broj živopisnih ostrva, kojih danas nema ni na jednoj pomorskoj karti Atlantskog okeana. Boravili su na šumovitomostrvu prepunom vinove loze, kojeg su nazivali Ostrvo grozda, odmarali su se na Ostrvu ovaca, sretali ledene sante i posmatrali ostrva s vulkanskim kupolama. Na kraju su stigli do obećane svete zemlje, bogate riznice voća i povrća i svakojakog blagostanja, gde su proveli 7 sretnih godina. Sveti se Brandon vratio u Irsku u poodmaklim godinama. Umro je sa 93 godine.

Jedan celi zid u katedrali u Herefordu i danas prekriva velika geografska karta sveta iz 1275. godine. Na toj karti su registrovana i otkrića Svetog Brandana, pa je na mestu današnjih Kanara, ucrtano „7 Svetih ostrva – ostrva Svetog Brandona“. Na kasnijim kartama ova se ostrva sve ređe se pominju, a u 18. veku, ostrva se javljaju pod imenom Kanari. Među stanovnicima tih 7 ostrva verovalo se da postoji i osmo ostrvo, nazvano Sveta Boronda i da je smešten oko 40 morskih milja od ostrva Palme. Nekoliko ribarskih ekspedicija je 1721. godine tragalo za ovim ostrvom, ali njega više nije bilo na naznačenoj poziciji. O njemu se kasnije više nikada nije ništa čulo.



Нема коментара:

Постави коментар