Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 23. март 2015.

Neobicno putovanje Gila Pereza



Gil Pérez bio je španski vojnik tokom prvih godina španske vladavine na Filipinima. Kao član Civilne garde, radio je za generalnog gubernadora kao čuvar palate. Međutim, jednoga dana, u oktobru 1593., kineski gusari su tokom pohoda na Molučka ostrva ubili sedmog general-gobernadora Gómeza Péreza Dasmariñasa. Dasmariñasova smrt izazvala je priličnu užurbanst s obzirom na to da se nije odlučio za naslednika, a nekoliko istaknutih Španaca borilo se za to mjesto.

U takvim napetim uslovima, Pérez je čuvao palatu kada mu se navodno počelo vrteti u glavi i postao je  iscrpljen. Zatim se naslonio na zid i zadremao nekoliko sekundi, ali kad je otvorio oči, iznenadio se videvši da se nalazi na sasvim drugom mestu. Kada je upitao prolaznika gde se nalazi, rečeno mu je da se nalazi na Plaza Mayoru (sada poznatom kao Zocalo) u Mexico Cityju. Ubrzo su čuvari u Novoj Španiji saznali za Péreza zahvaljujući njegovim tvrdnjama i njegovoj čudnoj uniformi iz Manile. Doveden je vlastima, uključujući i potkralja Nove Španije, Luisa de Velasco, u čiju je palatu  prevezen.

Iako razumljivo šokiran, Pérez je uspeo vrlo detaljno odgovoriti na sva njihova pitanja, uključujući i ubistvo  Dasmariñasa, koji će, budući da se dogodio tek prethodne noći, biti dokazan tek mesecima kasnije. Iako je potkralj bio zadovoljan Pérezovim objašnjenjima, bilo je vreme da se u to umiješaju verski dužnosnici. Predan je Svetom uredu inkvizicije, poznatom kao španska inkvizicija, na daljnje ispitivanje. Iz Meksika je odveden u Santo Domingo na Karibima gdje je stavljen u zatvor zbog dezerterstva i "službe đavolu".

Kao odan i odlikovan vojnik, Pérez je sve razumio i surađivao s vlastima. Čak se govorilo da je više voleo da bude u zatvoru nego da se bori s ljudima iz džungle na Filipinima. Naposletku se pokazalo da je pobožni hrišćanin i, uz njegovo dobro ponašanje, nije optužen ni za kakav zločin. Ali ipak, vlasti nisu znale šta učiniti s jedinstvenom situacijom i držale su ga u zatvoru dok nisu donele čvrstu odluku.

Jednog dana, španska galija stigla je u Acapulco kako bi otkrila da su sve Pérezove tvrdnje o Gobernador-Generalu istinite. Pozvan je u Meksiko gde su ga neki putnici čak prepoznali kao čuvara palate. Time je oslobođen i vraćen sledećim brodom u Manilu.

Pérezova priča od tada je postala legenda. O tome se govori u knjigama i pričama nekoliko autora, uključujući američkog folkloristu Thomasa Allibonea Janviera, Washingtona Irvinga, Luisa Gonzáleza Obregona, Gaspara de San Agustína, Antonija de Morgu, pa čak i Joséa Rizala.

Priča se možda čini neobčnom, ali vekovima kasnije ljudi je još uvek pokušavaju objasniti. 




Нема коментара:

Постави коментар