Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 23. март 2015.

Vela incident ( The Vela Event of 1979 )




Događaj obavijen velom misterije iz 1979. Pentagon je 28. oktobra 1979. objavio preko ABC newsa da je satelit "6991" klase "Vela Hotel", dizajniran da otkriva karakteristične snažne duple bljeskove koji prate atmosferske nuklearne eksplozije, je 22. septembra 1979. registrovao upravo jedan takav incident na ostrvima Princa Edvarda u južnom Indijskom okeanu. 
Satelitu je već bio "prošao rok" ali je izgleda još uvek bio ispravan. "Vela" sateliti su od prvog lansiranja detektovali 41 dupli bljesak koji su svi kasnije potvrđeni kao nuklearne probe, zvanično priznate od strane država koje su ih izvodile. Za bljesak 1979. niko nije preuzeo odgovornost, a kasnije ispitivanje zemljišta, vode i vazduha na pomenutim ostrvima nisu otkrila nikakvu radijaciju. Kao nenuklearno objašnjenje bljeska je, osim kvara na satelitu, nuđen raspad meteorita u atmosferi. 

Međutim, u to vreme obližnja Južnoafrička Republika je imala nuklearni program, i nekoliko meseci kasnije zaista proizvela prvu od nekoliko atomskih bombi Kada je došao Mendela na vlast ceo program atomskih bombi je bio napušten, a postojeće bombe demontirane, sva dokumenta su navodno dostavljena na uvid, ali u njima nigde nema nuklearne probe na ostrvima Princa Edvarda.

Drugi najozbiljniji osumnjičeni za tajnu probu je Izrael koji je takođe još odavno navodno imao nuklearni program. S obzirom da je Izrael uvek bio izrazito tajnovit po pitanju svog nuklearnog programa (a s obzirom na veličinu države i zavisnost od SAD nije ni čudo), ne preuzimanje odgovornosti se lepo uklapa u njihove stavove.

Najzad najspecifičniji je bio južnoafrički komodor Diter Gerhard (osuđen kao sovjetski špijun) koji je rekao da je u pitanju bio zajednički izraelsko-južnoafrički test pod nazivom "Operacija Feniks" osmišljen da bude "čist" (bez sejanja radijacije - špekuliše se da je u pitanju bila manja neutronska bomba) i da je nagla promena vremena nabolje omogućila amerikancima da registruju bljesak.




Нема коментара:

Постави коментар