Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

уторак, 31. март 2015.

Treci covek ( Third Man Syndrome )



Током последњe фазe његовe драмaтичнe експедиције  између  1914-1917 године, Ернест Шацклетон је путовао са два пријатеља, очајнички покушавајући да стигне на једану британску  станицу за лов на китове. Били су гладни, без хране, дехидрирани, лоше опремљени.
Тада Шацклетон открива присуство невидљивог члана из групе. Из неког разлога, Шацклетон је осетио да четврта особа путује са њима, неко ког није могао да види, али који ипак представља врло утешно и умирујућу присуство. Након што су коначно стигли  до  станице за лов на китове, Шацклетон је сакрио овај детаљ другима и држао га у тајности све док га није открио новинару много година касније. Када су његове бивше колеге сазнали да је Шацклетон осетио ово чудно присуство и открио у интервјуу, они су такође признали да су осећали исто и нису ништа рекли другима.
Од тада је овај феномен назван "синдром трећег човека" од стране истраживача, а доживели су  га безброј прежијелих у екстремним условима широм света.
Обично се јавља када неко ко је сам у ситуацији преживљавања, али понекад је заједничко искуство са другим преживелима, као у случају Шацклетон.
У сваком случају, чини се да ово присуство некада јављају чешће у случајевима усамљених преживелих.
На пример, у случају Франк Смита, једног од првих истраживача који су покушали да се попну на Монт Еверест. И он је осетио присуство пратиоца, пошто су  његови прави другови одлучили да одустану и врате се у базу. Тако јако је осетио његово присуство, да је чак покушао да комад кекса који је имао достави Невидљивом човеку, пре него што је схватио да није било никога.
Понекад, феномен се јавља на овај начин. Баш као суптилно осећање да сте у пратњи некога.
Понекад се може чути да разговара са особом и подстиче ја да не одустане .
Ово је случај Џејмса Севигна, који је преживео лавину у канадским Стеновитим планинама. Севигни је имао унутрашња и спољња крварења, његова леђа су поломљена на два различита места и  разбио је колена. Тада је чуо глас како му говори: "Не, не можеш одустати. Мораш да живиш. " Севигни је описао ову појаву као да је разговарао са правом особом која му шапуће право на ухо.
Други пут, ово присуство има више физички облик.
На пример, када је Петер Хилари ппредводио експедицију на Јужни пол 1998. године, наводи даје  у датом тренутку је био у пратњи своје мајке, која је погинула у саобраћајној несрећи 20 година раније.
Једино што сви ови случајеви имају заједничко је да су увек укључују тренутке екстремне напетости и опасности. Ово су пријавили истраживачи, планинара, рониоци, морнари и ратнии заробљенци. Чак и неки од преживелих 9/11 су тврдили  да су им  ове чудне силе  помогле у Кулама близнакињама .
Већина научних умова тврде да су ови наступи  ништа друго до механизам самоопстанака мозга на самрти, али се не дешавају свима када су у ситуацији опасној по живот и стога, нису обавезно заједничко за све случајеве природног феномена церебралног карактера.
 Већина људи који су га искусили, кажу да је феномен био користан за њих.
Много људи тврди да би феномен могао да има духовну природу, и сматрају да је уѕ све ове људе био "анђео чувар". 
Међутим, постоји још један теорија. Неки научници тврде да је заправоу питању древни реликт људске психологије под називом "Дводомни Мозак".
Ова теорија сугерише да су до пре 3.000 година, наши мозгови били веома другачији него што су сада. "Хардвер" мозга је исти, али наша свест је структурно промењена на радикално другачији начин.
То је тешко објаснити, али у суштини, неки истраживачи верују да је наша свест у то време била подељена на два дела, а ми само имамо контролу над једном од њих (ова теорија се заснива на писаним документима древне литературе). Друга половина комуницира са нама кроз гласове у главама људи, и даје нам осећај да је све око нас  живо. Међутим, имати дводомни мозак би било као да  патитете од шизофреније, зато се и угасила ова древна структура мозга.
Истина је да је ово прилично чудно теорија, али ако је то истина, онда би то значило да још увек постоје остаци тог менталног склопа који вреба у нашим савременим мозговима, који се појављују само када смо у екстремним ситуацијама преживљавања.
И поред тога, не постоје убедљиво научно објашњење које објашњава синдром трећег човека , и шта је утицало на толико преживелих широм света.
Добро је знати да ако  нажалост будете присиљени на ситуацију крајњег опстанка и доживите синдром Трећег човека, нисте луди, али сте доживели оно што су многи  осетили кроз историју, и тако су у већини случајева, успели да преживе.

Нема коментара:

Постави коментар