Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 23. март 2015.

Cicada 3301



Zagonetka koja "kruzi" internetom vec trecu godinu zaredom i generalno se smatra jednom od najvecih (neresenih) misterija sveta.
Najpre se pojavio jedan tekst koji je trebalo desifrovati.
Ovo je bio samo prvi u nizu testova, na koji su se zakačili neki od najboljih dešifratora interneta, ali i oni koji se nikada nisu oprobali u ovakvim poduhvatima.

Nakon rešavanja ove (mnogi će kasnije reći, vrlo jednostavne) digitalne steganografske zagonetke pomoću takozvane “Cezarove šifre“, dobijena je web adresa, na kojoj se nalazila slika patke, s pripadajućom porukom: “Woops! Samo mamci na ovom putu. Izgleda da ne znaš kako izvući poruku napolje.” U ovom je trenutku mnogima postalo jasno da se ovde radi o malo kompliciranijoj misteriji, pa je tako započeo dvogodišnji lov na raskrinkavanje najveće tajne interneta.

Sledeći se trag tako nalazio na jednom od foruma popularne stranice Reddit, a sastojao se od nizova rečenica iz knjige uz neobične simbole, za koje se ispostavilo da su majansko pismo. To je označilo svojevrsni prelazak na idući nivo ove ‘igre’, a negde u to vrieme su se počeli pojavljivati i simboli neobičnog insekta cicade (cvrčci), čiji životni ciklus traje od 13 do 17 godina. Oni su uskoro postali i simbol ove misterije, te je po njima cela stvar i dobila svoje ime: Cicada 3301.

Lov se nastavio, pa su sledile zagonetke s ranohrišćanskim rukopisima, starobritanskom poezijom, cyberpunk pripovjetkama, prostim brojevima, heksadecimalnim znakovima i sličnim perverzarijama. Uskoro je dobijen i telefonski broj u Teksasu, čija je automatska sekretarica dala niz novih prostih brojeva, koji su vodili na novu web adresu sa 14 GPS lokacija airom sveta, od Seula i Sidneja do Varšave i Kalifornije. Tamo su lokalci pronalazili slike cicada s QR kodovima (onima koje možete očitati svojim mobilnim telefonom), koji su ih vodili do TOR stranice i vraćanja u tamne krajeve deep weba. Nakon što je nekoliko prvih sretnika uspelo upasti na traženu adresu, stranica se srušila uz poruku: “Želimo samo najbolje, a ne sledbenike.” Na razočaranje hiljada onih koji su bili uključeni u potragu, to je bilo to… nikakvo razrešenje, nikakvo otkriće, samo… kraj!

A onda, 04. 01. 2013. godine, novo iznanađenje! Pojavila se druga slika s porukom: “Još jednom, zdravo. Naša potraga za inteligentnim pojedincima sada se nastavlja.” Usledio je novi niz zagonetki kroz poeziju, opskurne i okultne spise, audio snimke, antičke hebrejske šifre i anglo-saksonske rune, novi niz lokacija sirom sveta i na posljetku, novih nekoliko srecnika koji su uspeli rešiti test pre rušenja posljednje web stranice.

O čemu se tu radi, nitko nema pojma. U početku se mislilo da je sve ovo oblik domišljatog marketinga za kakav novi film, automobil ili banku, ali zagonetke su bile malo previše opskurne, mračne i kompleksne za neku širu publiku. Neki su pak tvrdili da se radi o tajnoj utaknici i regrutaciji, koju sprovodi CIA, NSA ili neka od drugih svetskih špijunskih i tajnih agencija, dok su drugi otišli u suprotnu stranu, te tvrdili da iza svega stoji Anonymous i anarhisti.

Postoji čak i priznanje jednog od bivših članova Cicade 3301, koji tvrdi da se radi o levičarskoj verskoj sekti pod zastitom napredne naucne organizacije, s vojnim licima, naucnicima i diplomatima nezadovoljnima načinom na koji se čovečanstvo razvija i spremnima na transformaciju u nietzschijevsko društvo Nadljudi. Je li u pitanju običan trol ili iza ovoga uistinu stoji neko s pravim informacijama, trenutno se ne može znati.

Misterija Cicada 3301 nije nimalo bliže svom rešenju, te je štoviše, mnogo dalje nego sto je to bila prie dve godine, u samim početcima. Hackeri i dešifratori siromm sveta spremno očekuju 04. 01. 2014. godine, u nadi da će se pojaviti novi tragovi, te da će upravo jedan od njih završiti u tom uskom krugu odabranih. Mi ostali možemo samo posmatrati sa strane.




Нема коментара:

Постави коментар