Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

понедељак, 23. март 2015.

Slučaj Tamam Shud ( Taman Shud Case )




1948. godine na Somerton plaži u Adelaideu u Australiji pronađeno je tijelo nepoznatog muškarca koji nikada nije identificiran. Policija je u blizini pronašla i kovčeg za koji su vjerovali da je bio njegov. U njemu je bila odjeća i još par sitnica, a sve oznake sa predmeta su bile uklonjene.
Na komadiću papira koji se nalazio u džepu misterioznog čovjeka pisalo je “Taman Shud”, posljednji redak Rubaiyat of Omar Khayyam, knjige poema napisane na perzijskom jeziku. Liječnik koji je vidio bilješku na TV-u kontaktirao je policiju sa informacijom da se upravo ova knjiga pojavila na stražnjem sjedalu njegovog otključanog automobila. Iz primjerka knjige bio je istrgnut upravo taj komadić papira. Na poleđini knjige su se nalazile kodirane oznake koje još uvijek niko nije uspio dešifrovati:
MRGOABABD

MTBIMPANETP

MLIABOAIAQC

ITTMTSAMSTGAB
Ime koje se nalazilo na prednjem dijelu knjige dovelo je policiju do žene koja je rekla da je dala knjigu čovjeku po imenu Boxall tokom Drugog svjetskog rata. Vidjevši otisak gipsa mrtvog čovjeka, potvrdila je da je to bio Boxall.
Činilo se da je misterija rješena, sve dok se nije otkrilo da je Boxall zapravo živ i da posjeduje neoštećenu verziju knjige. Slučaj je postao još interesantniji jer je žena, koja je identificirala čovjeka, živila u Glenelgu – posljednnjem gradu koji je nepoznati mrtvac posjetio prije nego što je otputovao autobusom do svog konačnog odredišta. Žena je zamolila policiju da ne zabilježe njeno ime pošto je bila udata i željela je izbjeći skandal.
Zbog policijskog propusta, njezin identitet je sada također nepoznat, a slučajTaman Shud i dalje ostaje kao jedan od najmisterioznijih slučajeva u Australiji.



Нема коментара:

Постави коментар